Relatietherapie wordt meestal beschouwd als een laatste optie voor koppels die op het punt staan om te gaan scheiden. Sommige mensen proberen therapie in een vroeg stadia, wanneer de eerste problemen zich voordoen. Therapie is ongetwijfeld iets waar een stel niet bang voor hoeft te zijn om te proberen, ook al zijn de problemen betrekkelijk klein. Vaak kan het oplossen van kleine problemen vóór de tijd met therapie grotere problemen in de toekomst voorkomen. Vóór de tijd kan therapie een toekomstige echtscheiding zelfs voorkomen.

Hier zijn de tips waarom koppels zouden moeten gaan voor relatietherapie

  1. Tegenwoordig lijken koppels enthousiaster om nieuwe dingen uit te proberen, waardoor therapie een goede keuze is. Koppels die in het verleden getrouwd zijn, lijken minder waarschijnlijk om te gaan voor therapie of om nieuwe wegen in te slaan. Misschien omdat het niet normaal was toen ze jonger waren. Heel vaak worden huwelijken tussen de 20 tot 40 jaar oud bedreigd om te eindigen in een echtscheiding, wat een schande is omdat koppels vaak niet weten dat relatietherapie het huwelijk mogelijk had kunnen redden.
  2. Als u denkt dat u behoefte heeft aan relatietherapie, moet u uw partner meenemen op een meegaande manier om met u naar therapie te gaan. Als je hem of haar vraagt om naar therapie te gaan, geef dan niet de indruk alsof je hen de schuld geeft van de problemen en alsof zij advies nodig hebben. Als u dit doet, kan u weerstand tegen het voorstel tegenkomen. Probeer duidelijk te maken dat je therapie voor de verbetering van jullie beiden wilt.
  3. Als u uw partner vraagt om naar therapie te gaan vanwege de reden dat u enkele zaken hebt waaraan u moet werken, bestaat de kans dat het idee positief wordt benaderd. Leg in duidelijke bewoordingen uit dat je denkt dat je wat hulp nodig hebt om meer aan de relatie toe te voegen en om te leren hoe je een betere partner kunt zijn. Richt de vinger niet op de ander dat hij of zij therapie nodig heeft. Zelfs als je denkt dat zij de meeste problemen hebben, zeg dat dan niet. Als ze eenmaal in relatietherapie zitten, krijgen ze tips en methoden om een betere partner te worden.
  4. Wees niet verlegen om relatietherapie te proberen, of je nu 3 maanden, 3 jaar of 20 jaar een relatie hebt. Het is nooit te laat om therapie te proberen om problemen op te lossen. En het is nooit te laat om te proberen te voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden.

Depsycholoog.nl – Een goede relatietherapeut